11. sep, 2017

zaterdag, 26 augustus

Het was een verschrikkelijke korte nacht. Na enkele uurtjes moeten we al op. Het wordt vandaag een bijzonder drukke dag. De vrachtwagen moet gelost worden, er moeten inkopen gedaan worden en er staat een overleg met de dorpsverantwoordelijken op het programma. Deze namiddag is de opening van de speelpleinwerking met animatie. 

We komen aan bij Freddy, onze Vlaamse contactpersoon in Heltiu. Hij heeft een serieuze verrassing voor ons. De vrachtwagen werd gisteren al gelost en alles staat opgeborgen in zijn immense garage. We kunnen onmiddellijk beginnen met de voedselpakketten samen te stellen. Met zijn allen klaren we de klus nog in de voormiddag. Ook de Roemeense jongeren komen meer dan een handje toesteken. Daarna vertrekken een aantal mensen naar het stadje Onesti om inkopen te doen in de Kaufland en op de markt.

Ook dit jaar werken de Roemeniëcomités van Rotselaar en Baal-Tremelo samen, maar zij behouden wel hun eigen identiteit en klemtonen. Rotselaar bekommert zich meer om Vrinceni en Baal-Tremelo zorgt voor hun adoptiedorp Heltiu. De speelpleinwerking, het zigeunerdorp Marcesti en het weeshuis in Oituz zijn dan weer gezamenlijke projecten.

's Namiddags heeft kristof een onderhoud met de dorpsverantwoordelijken en zij beloven ons de gezinslijsten en een lijst met de armste gezinnen van de dorpen. Rond vier uur start de speelpleinwerking met een show, georganiseerd door enkele plaatselijke animatrices. Muziek, dans, schminken en ballonnen vouwen: het zit er allemaal in en we zien alleen maar blije gezichten. Ondertussen maken de Vlaamse en de Roemeense monitoren kennis met elkaar via het Kubspel. Het ijs is snel gebroken. 

's Avonds bouwen we een klein feestje voor Freddy en Daniela. Zij zijn in de loop van het afgelopen jaar in het huwelijk getreden.