DE ROEMENIËCOMITES VAN ROTSELAAR EN TREMELO- BAAL ZIJN ER WEER KLAAR VOOR

Woensdag 23 augustus, 8 uur in de morgen. Een aantal vrijwilligers staat paraat aan de gemeentelijke werkplaats van Tremelo om de grote vrachtwagen in te laden. Een heel jaar lang werden er spullen ingezameld voor hun adoptiedorpen in Oost-Roemenië. Sinds vorig jaar werken de Roemeniëcomités van Tremelo-Baal en Groot- Rotselaar nauw samen en op het einde van deze week vertrekken zij opnieuw naar Heltiu en Vrinceni. Heel wat mensen en bedrijven betuigden hun steun en schonken ons talloze zaken. Wij proberen de mensen in deze armoedige regio te helpen  op verschillende domeinen:  we delen voedsel uit aan de armste gezinnen, we nemen 6 monitoren mee en organiseren een speelpleinwerking voor de jongeren van 3 tot 16 jaar, we bezorgen medisch materiaal en medicijnen aan de dispensaria en de plaatselijke verpleegster, we ondersteunen het weeshuis in Oituz met vele dozen waspoeder en heel wat nieuw ondergoed voor de 32 wezen. Dit jaar nemen we ook heel wat warme kleren mee voor het erg afgelegen dorpje Marcesti, gelegen in een uiterst onherbergzame streek, waar de mensen zowat aan hun lot worden overgelaten. 

Klaar voor transport

Meer dan 400 bananendozen, over de 50 fietsen, rolstoelen en rollators, een onderzoekstafel, een koelkastje... meer dan 3000 kg goederen. Alle staat netjes opgestapeld en is genoteerd. Klaar voor verzending. De vrachtwagen zal de goederen eerstdaags opladen en vertrekt dan naar onze Roemeense adoptiedorpen. Heltiu, Vrinceni en Marcesti, here we come.

Het aftellen kan bijna beginnen. De koffers mogen stilaan gepakt worden en iedereen kijkt er ongeduldig naar uit. Niet in het minst de inwoners van onze adoptiedorpen zelf. Voor sommigen onder ons is het de eerste keer. Voor anderen is het een leuk weerzien met oude bekenden. Wel steeds even spannend.

Het zal weer een drukke week worden, want er staat heel wat op de planning. We beginnen zaterdag met een fenomenale opening van de speelpleinwerking en sluiten ze donderdagavond op even spectaculaire wijze af met een enorm vreugdevuur. De dagen ertussen zorgen onze speelpleinwerkers voor aangename spelletjes en een reuzenmodeshow. Ondertussen delen wij voedselpakketten,kleding en speelgoed uit, ondersteunen we het weeshuis in Oituz en het dispensarium in Caiuti.We bieden medische ondersteuning en bezoeken een aantal mensen. Op een korte tijd veel hulp bieden. Daar gaan we voor!

Nog twee weken en onze internationale speelpleinwerking gaat van start... ons 25-koppig internationaal team is klaar voor een week hard werken.... De Rotselaarse en Tremelose  comités zien het alvast zitten... interesse? Volg ons op facebook en op onze pagina  www.roemeniecomiterotselaar.be....

Vrijdag 20 oktober 2017: 2de quizavond van RC Rotselaar

Iedereen van harte welkom op onze tweede quiz tvv de internationale speelpleinwerking in de adoptiedorpen Heltiu en Vrinceni van de gemeenten Tremelo en Rotselaar. Noteer alvast vrijdag 20 oktober in je agenda!

Warme sjaals en mutsen voor strenge winters

In de winter kan het er bar koud zijn. Temperaturen tot 40 graden onder nul. De Aarschotse naai- en breigroep maakten al warme fleecetruien en leuke zomerjurkjes, maar nu brachten zij nog wat extra's mee: nog een aantal warme sjaals en leuke mutsen. De kinderen zullen er zeker tevreden mee zijn. Een dikke merci aan allen die meegeholpen hebben aan deze gebreide kledingstukken.

Douchegels van Omega Pharma

Donderdag 6 juli mochten wij naar Nazareth komen, naar het bedrijf Omega Pharma. Deze firma had voor ons een honderdtal douchegels van 150 ml klaarstaan voor de inwoners van ons adoptiedorp.

Rock Werchter 2017

Een gezellige cluster op Rock Werchter. Het was de eerste keer dat onze sanitaire stand deel uitmaakte van de cluster A1 op de Haachtsesteenweg. Te midden van talrijke drank- en eetstandjes konden de mensen bij ons passeren voor een kleine of een grote boodschap of zelfs gewoon voor de gezelligheid. Lange dagen van 8 u 's morgens tot 4 uur in de morgen. Gelukkig in verschillende shiften. Al bij al viel ook het weer wel mee. Af en toe eens een flinke bui, maar meestal was het toch wel van een korte duur. De muziek van de rockgroepen die hun nummers brachten op de mainstage vrolijkte de boel wat op en brachten vele mensen in de juiste stemming. Het laatste optreden van zondag (de foo fighters) werd traditioneel gevolgd door een kort, maar knallend vuurwerk. En dat betekende dan alweer het einde van Rock Werchter 2017.

Een nieuwe uitdaging

Jarenlang baatte het Roemeniëcomité van Rotselaar de sanitaire stand uit op Rock Werchter. Het was het de belangrijkste bron van inkomsten voor ons comité. Zo konden we onze speelpleinwerking en winterhulp aan onze adoptiedorpen Vrinceni en Marcesti financieren. Maar dit jaar kwam daar een einde aan. We mogen niet langer op de weide tegenover de festivalweide staan en waren dus genoodzaakt om uit te kijken naar andere mogelijkheden.

En andere mogelijkheden werden gevonden. In oktober organiseerden we-met succes- een quizavond en in februari konden vele mensen komen smullen op onze spaghettiavond. Twee schoten in de roos, maar uiteindelijk lag de opbrengst beduidend lager dan onze sanitaire stand op Rock Werchter. Er moest dus nog wat verzonnen worden.

En de oplossing kwam er enkele weken geleden. Op de cluster A1 van Rock Werchter, nabij de camping en amper enkele honderden meters verder dan de festivalweide, mogen we onze sanitaire stand opbouwen. Kleiner dan voordien en niet meer in dezelfde campingsfeer, maar we zullen er ongetwijfeld het beste van maken.

Voor 50 eurocent kunnen de mensen bij ons naar het toilet en daarna hun handen wassen, wat op een festival niet altijd evident is. De opbrengst gaat integraal naar onze Roemeniëwerking.

Maar hiermee waren nog niet alle perikelen van de baan. In het voorjaar moesten twee van onze oude rakkers (of rockers) onder het chirurgisch mes. De ene voor een open hart operatie, de andere met een overlangs gescheurde pees aan de enkel. De revalidatie verliep trager dan verwacht en het werd kantje boordje of dat Rock Werchter voor hun een haalbare kaart zou worden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En... weliswaar nog met één of twee krukken (naargelang de vermoeidheid) zijn we half klaargekomen en zullen wij ons beste voetje voorzetten.

Vorige week een hittegolf, voor de Rock geven zij wat minder weer, maar dat kan ons niet deren. We zijn er weer bij, hopen vele plassers over de vloer te krijgen en veel centjes te verdienen voor onze kinderen in Vrinceni!

Tot ziens op Rock Werchter: donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli 2017!

Aarschotse naaigroep maakt kleding voor Roemeense kinderen

Een groepje vrouwen uit Aarschot breide en naaide een heel aantal kledingstukken voor de kinderen uit onze Roemeense adoptiedorpen. Prachtige en warme fleecevesten, kleurrijke, gebreide sjaals en mutsen en een heleboel zomerjurkjes, gemaakt uit versleten mannenhemden. Ronduit schitterend! Bedankt dames. De kinderen zullen er zeker wel bij varen.

Een nieuwe locatie op Rock Werchter

Juni komt eraan. Dat betekent traditioneel Rock Werchter in het laatste weekend van deze maand. Reeds jarenlang baten we er onze sanitaire stand uit, recht tegenover de festivalweide, aan de overkant van de Haachtse steenweg. Het zorgt voor de grootste inkomsten waarmee we onze projecten in de Oost-Roemeense adoptiedorpen kunnen financieren. Maar dit jaar wordt het anders. We hebben geen toelating meer gekregen om op deze weide onze sanitaire stand op te bouwen. Met andere woorden, we moesten verhuizen.

Vanaf dit jaar kunt u ons vinden op de cluster A1, een 4 à 500 meter verder, nabij  de camping A1. Onze doelstellingen blijven dezelfde als voordien. Gebruik maken van propere toiletten, mogelijkheid tot het wassen van de handjes en 50 eurocent in het laatje om onze projecten te steunen.

Tot op de Rock!

 

 

Hulp aan Vrinceni en Marcesti 2017

Einde augustus is het weer zover. Dan trekken we alweer met een aantal mensen naar de oostelijk gelegen bergdorpjes in Roemenië. Via onze quizavond van oktober en de spaghettiavond van februari hebben we weer wat geld bijeengekregen om een vrachtwagen te vullen en de mensen ginder te voorzien van heel wat spullen: basisvoedsel, medisch materiaal, medicijnen, wasproducten, speelgoed, kleren, dekens, boekentassen...

Het wordt nu stilaan het moment om ook te denken aan onze speelpleinwerking en daarom gaan we op zoek naar gemotiveerde jongeren tussen 17 en 25 jaar die als monitor of monitrice willen meegaan. De vliegtuigkosten en het verblijf neemt het Roemeniëcomité op zich.Indien je interesse hebt, stuur je gewoon een mailtje via de rubriek 'contact' en wij nemen dan met jou contact op.

Een geslaagde spaghettidag

Vrijdag 10 februari 2017, vanaf 9 uur komen de eerste vrijwilligers aan. De voorbereidingen voor de spaghettiavond zijn immens. Gisteren werden er al 15 kg groenten gekuist en aangestoofd. Vandaag moeten de bolognèsesaus, met en zonder groenten, en de spaghetti all'arrabbiata gemaakt worden voor vele mensen. Hoeveel? We weten het niet precies. We hopen op een honderdtal mensen, maar het worden er meer. Veel meer. We tellen er tussen de 170 en de 180. Een succes! En de mensen zijn tevreden. We krijgen zelfs smsjes toegestuurd met berichten als 'heerlijke spaghetti gegeten en een zalige saus'. We voelen ons in de wolken. Er wordt wel wat minder gedronken. Dat wijten we aan de 'tournée minérale'. Maar de tombola compenseert dan weer het verlies aan drankinkomsten. En de comités van Rotselaar en Tremelo-Baal werken perfect samen. Het is één ploeg. En met de opbrengsten van deze avond en de quizavond van oktober 2016 kunnen we onze vrachtwagen voor Heltiu en Vrinceni beginnen te laden. En ook aan de voorbereiding van de speelpleinwerking kunnen we nu volop beginnen te werken.

Aan alle medewerkers van de spaghettiavond een hele dikke MERCI!

Vrijdag 10 februari 2017: Italiaanse avond

Aarschotse naaigroep maakt kleren voor Vrinceni

Vijf à zes vrouwen uit Aarschot komen maandelijks bijeen in 't Hof in Langdorp. Bij een koffie, een koekje en een praline spreiden zij de stoffen en worden de patronen erop vastgespeten. En dan begint het knip- en stikwerk. Voor de kinderen in Vrinceni maken zij rokjes, jurkjes en warme fleecevesten.

Tof dat verschillende verenigingen mekaar zo kunnen vinden.

Sancta Mariabasisschool schenkt ons 100 T-shirts voor de speelpleinwerking

Maandag, 7 november 2016 mochten we naar de Sancta Mariabasisschool komen in Willebroek. De school had voor de kinderen nieuwe shirts aangekocht voor de gymlessen. Een 100-tal van de vroegere T-shirts mochten wij in ontvangst nemen. Zo kunnen we onze kinderen van Vrinceni en Heltiu volgend jaar een nieuwe T-shirt geven voor de speelpleinwerking.