Een geweldige Italiaanse avond

Vrijdag 15 februari daagden meer dan 300 mensen op in Sportoase De Toren in Rotselaar. Zij werden er vergast op een heerlijke spaghetti of gehaktballetjes met krieken. En als afsluiter dan nog een lekkere tiramisu met of zonder Italian of French coffee. Tevreden mensen, een gezellige sfeer... wat wil je nog meer?

Het is een dag van hard werken en het kruipt niet in de kleren, maar als het resultaat zo bevredigend is, dan wordt alle ellende snel vergeten.

Sinds enkele jaren organiseren we samen met het Roemeniëcomité van Tremelo-Baal-Meerhout een speelpleinwerking in onze adoptiedorpen Vrinceni en Heltiu. Een zestal monitoren van hier animeren samen met een viertal locale monitoren een zestigtal jongeren tussen 4 en 17 jaar. De opbrengsten van onze quizavond in oktober en van onze Italiaanse avond in februari dienen om deze projecten te financieren.

Binnen enkele maanden staan we weer op Rock Werchter met onze broodjeszaak, deze keer ook met pita's, en met onze WC-stand. Met de opbrengst hiervan organiseren we een voedselbedeling in onze adoptiedorpen, voorzien we de armste gezinnen van kledij en warme dekens en ondersteunen we het weeshuis in Oituz.

Dus mensen... bedankt voor jullie massale opkomst, ook aan alle medewerkers een dikke merci en tot op onze volgende afspraak op Rock Werchter.

Om een idee te krijgen van de sfeer kun je het filmpje bekijken op de websitepagina 'Het RC in actie'.

3de quiz ten voordele van de speelpleinwerking in Heltiu en Vrinceni

Voor het 3de jaar op rij organiseerde het RC Rotselaar samen met het RC Tremelo-Baal-Meerhout een aangename en afwisselende quiz. Elk jaar stijgt het aantal deelnemende ploegen en daarom weken we dit jaar uit naar De Bunker van Sportoase De Toren. Eénenveertig ploegen waren ingeschreven, maar twee ervan daagden niet op. Er waren dit jaar merkelijk meer inschrijvingen en het waren topploegen. Zij maken het ons daarom niet zo gemakkelijk. We willen mensen samenbrengen in een aangename en gezellige sfeer met vragen die zij kunnen oplossen, maar die ervaren topquizzers weten alles. De vragen mogen dus ook niet te gemakkelijk zijn en daarom veranderden we dit jaar de formule enigszins. De zeven rondes bevatten vrij moeilijke vragen, de tussenrondes daarentegen waren veel gemakkelijker en bij ronde acht moesten de ploegen zelf inzetten of zij een gemakkelijke, een gewone of een moeilijke vraag zouden beantwoorden. Net als vorig jaar ging de ploeg Chateauneuf aan de haal met de hoofdprijs. Maar iedereen behaalde meer dan 100 punten en dat betekent toch al wat. En voor de meeste deelnemers geldt nog steeds de olympische leuze: "deelnemen is belangrijker dan winnen" en als dat dan kan gecombineerd worden met een gezellige avondje uit en ten voordele van een goed doel, dan zijn we waar we willen zijn. Proficiat aan alle deelnemende ploegen.

 

De uitslag van de quiz 2018 zal één van de dagen op onze website verschijnen onder de rubriek uitslag quiz 2018.

Voor de 3de keer quiz ten voordele van onze speelpleinwerking. Iedereen die denkt veel te weten en graag een gezellige avond doorbrengt met vrienden en vriendinnen mag deze gelegenheid zeker niet aan zich laten voorbijgaan. Opgepast nieuwe locatie: Sportoase De Toren, Torenstraat 115 in Rotselaar.

dag 11 maandag

Opstaan, valiezen inpakken, ontbijten, afscheid nemen en een lange rit naar de luchthaven van Bacau. Landing in Zaventem omstreeks 18.30 u. Tijd om na te genieten, reflecties te maken en te evalueren.

dag 10 zondag

Het einde van ons verblijf komt met rasse schreden naderbij. Opruimen, inventaris van het materiaal opmaken, de naamlijsten met kinderen verzamelen en ... het vreugdevuur voorbereiden. Dit wordt het leukste moment van de dag. Jong en oud verzamelen bij de bronnetjes, maken een geweldig kampvuur en laten wensballonnen op. Het einde van een aangename speelpleinwerking. De kinderen van Vrinceni en Heltiu hebben weer de week van hun leven beleefd. Een fijne beleving voor de kinderen, een unieke ervaring voor onze jonge monitoren die samen met enkele Roemeense collega's de speelpleinwerking op poten zetten. Geweldig!

dag 9 zaterdag

Vadaag hebben we de ontmoeting met de verpleegster. Zij is erg blij met de dozen medisch materiaal, die we van apthekeres Ann uit Aarschot, hebben meegekregen. De IR thermometer vindt zij de max.

Op vraag van Freddy hebben we dit jaar 2 wegwijzers en een paal meegebracht. Deze worden beschilderd en het is de bedoeling om deze op het T-kruispunt te plaatsen. Naar links is naar Vrinceni-Rotselaar en naar rechts is naar Heltiu-Tremelo-Baal.

Als dat maar mag van de burgemeester!

dag 8 vrijdag

Een dagje in mineur. Heidi voelt zich niet zo best en vertrekt samen met Geert terug naar België. Bovendien een klein accidentje met de wagen van Freddy. Alleen maar materiële schade, maar toch... stom paaltje! 

Vandaag wordt alles in gereedheid gebracht voor het weeshuis van Oituz. Een nieuwe wasmachine, geschonken door electro Wouters uit Rotselaar, vele emmers zeeppoeder, fietsen en steppen, geschonken door Youri en Sofie Vranckx-Van Herck en nog vele, gevulde bananendozen bovenop. De kinderen in Oituz gaan helemaal uit de bol. Zoveel blije gezichten, daar is het om te doen.

dag 7 donderdag

Vandaag is het pannenkoekendag. Er worden voor alle kinderen van de speelpleinwerking pannenkoeken gebakken. Plezier, fun en lekker smullen. Nog wat geld gaan wisselen in Onesti en naar de markt voor extra fruit en naar de Kaufland voor extra drank. De armste gezinnen in Vrinceni, Lothar en Floresti krijgen nog extra dozen. Katelina, de vrouw van de overleden Ion was weer bijzonder ontroerd door ons bezoek. En onze goede vriend,Simeon, fleurde helemaal op.

dag 6 woensdag

Vandaag komen we even op rust. We nemen een snipperddag. Er is ook geen speelpleinwerking. We rijden met de bus naar Bran om het kasteel van Dracula te bezichtigen, maar de wachtrijen zijn verschrikkelijk lang. We besluiten dan maar door te rijden tot in Brashov en daar een citytripje te doen.

Morgen gaan we er weer met verse moed tegenaan.

Dag 5 dinsdag

Proficiat, Ilse is jarig vandaag. Dat moet gevierd worden, maar eerst is het werken geblazen. We rijden naar het Roma-dorp Marcesti, boven op de berg. De goederen voor Marcesti zijn geladen en het konvooi vertrekt. Deze bedeling is een hele bedoening. De wegen liggen er verschrikkelijk slecht bij en we moeten onze bedeling erg streng organiseren, maar het lukt ons. De mensen beginnen ons te kennen. In de namiddag staat een bezoekje aan onze vriend Simeon en Rodica gepland. Ook de weduwe van Ion wordt niet vergeten.

En 's avonds is het feest. Daniela heeft een verjaardagstaart voor Ilse gebakken. Happy birthday!

Dag 4 maandag

De kledingdozen voor Vrinceni zijn klaar. Iedereen krijgt heren-, dames-en kinderkleding en schoenen. Dan wordt het tijd voor de bedeling in Vrinceni. Iedereen krijgt een basispakket, zeeppoeder en een volle doos kleding. Dan wordt de pickup voor Marcesti volgeladen, maar onze jongeren zijn moe. Zij willen wel mee naar Marcesti, maar eigenlijk willen zij vooral douchen. Het late avonduur en de warmte kruipen niet in de kleren. De bedeling in Marcesti wordt uitgesteld tot morgen, weliswaar zonder de jongeren dan.

Dag 3 zondag

De basispakketten zijn gemaakt. Om halftwee start de speelpleinwerking. Tussen de 40 en de 50 kinderen dagen op. Onze monitoren schminken de kinderen. We herkennen vele bekende gezichten van vorig jaar. Ook vandaag weer enkele druppeltjes regen, maar niet de moeite. Het belooft weer een fijne tijd te worden.

Dag 2 zaterdag

De eerste echte werkdag. Er moeten dozen versleurd worden. Het gerief voor de speelpleinwerking moet naar het schooltje van Heltiu worden gebracht. De garage van Freddy steekt boordevol met vanalles en nog wat. De lessenaars en de stoelen worden op de pickup geladen en zijn bestemd voor het schooltje in Marcesti. Daarna inkopen doen in de Kaufland van Onesti en euro's omwisselen in lei. Het weer valt best mee. Nog slechts enkele druppeltjes en erg warm zoals gewoonlijk. Al veel beter dan de onweders en hevige regenbuien van de vorige weken. Wel slecht nieuws: het plafond van het schooltje in Vrinceni is naar beneden gekomen, waardoor de speelpleinwerking volledig in Heltiu zal moeten gebeuren. Alle fietsjes zijn reeds in elkaar gestoken. En Gabi en Mona zijn opnieuw komen verbroederen. Wat een productieve dag!

Het vliegtuig naar Bacau

Dag 1 vrijdag

Het vliegtuig naar Bacau vertrekt met meer dan twee uur vertraging. Het zal een korte nacht worden. Een deel van onze mensen logeert in pensionata Matteo in Pralea. Een ander deel in het vertrouwde hotel 17 van Caiuti. Aan de luchthaven worden we opgehaald door een busje. Dat is nieuw voor ons. Gewoonlijk huurden we één of twee Vito's. Dit jaar hebben we een bus op de kop kunnen tikken met chauffeur erbij. En de bus kan ons en ook de kinderen van de speelpleinwerking brengen naar de plaatsen waar we moeten zijn. Wat een luxe!

De monitoren zijn er klaar voor. Lindsay, Lien,Marliese, Hanne, Jasper, Cédric en Hanne. Selien coördineert de speelpleinwerking en Evelyn neemt de medische ondersteuning op zich.

De laatste loodjes voor het vertrek

De laatste week is het altijd een beetje hectisch. Nog snel wat dozen her en der ophalen, sorteren, triëren, in bananendozen steken, naar de opslagplaats brengen en opstapelen om dan uiteindelijk op de vrachtwagen te laden.

Bijna klaar voor de jaarlijkse Roemeniëtrip

Na een heel jaar verzamelen, is het weer bijna zover. Maandag 23 juli wordt de vrachtwagen geladen en vertrekt deze naar onze adoptiedorpen in Oost-Roemenië. Wasmachines, een frigo, een vaatwasser, een diepvriezer en emmers zeeppoeder zijn bestemd voor het weeshuis in Oituz. We nemen dankzij een vriendelijke apothekeres uit Aarschot 4 dozen medisch materiaal mee, waarmee onze twee verpleegkundigen gaan proberen een 'thuishulp' op te starten naar westers model. Met de honderden tubes tandpasta en tandenborstels gaan we proberen de jongeren aan te sporen om hun tanden te poetsen. We bezorgen pakketten aan de armste mensen van Heltiu, Vrinceni en Marcesti. Zij worden voorzien van schoenen, warme kleding, dekens, laarzen... En de kinderen die naar onze speelpleinwerking komen (en dat zijn zij eigenlijk allemaal) worden dagelijks overstelpt met kleine cadeautjes zoals T-shirten, speelgoed, knuffels en een gevuld boekentasje om het nieuwe schooljaar aan te vangen. Via een tombola kunnen de mensen ook nog prijzen winnen zoals fietsen en andere fijne zaken. Een klas van de school in Caiuti wordt voorzien van nieuw meubilair (schoolbanken) en voor het dispensarium van Caiuti hebben we enkele reusachtige bureaus. Vrijwilligers maakten rokjes en broekjes voor de kleinsten.

Een lange vrachtwagen van 8 lopende meter lang wordt maandag volgeladen met meer dan 600 bananendozen, fietsen, koelkasten, vaatwasmachine..., met een nettogewicht van meer dan 5 ton en vertrekt dan richting Heltiu, waar hij naar alle waarschijnlijkheid ongeveer woensdag zal arriveren. 

Zaterdag 28 juli start de speelpleinwerking om 16 uur met een fantastische animatie. Gedurende een week is er elke dag speelpleinwerking met 7 Vlaamse monitoren die de hulp krijgen van een viertal Roemeense jongeren.Een week later organiseren we een bal populaire voor alle inwoners van Vrinceni en Heltiu en de zondag daarna sluiten we de speelpleinwerking af met pannenkoeken en rond het kampvuur (vreugdevuur).

Tien dagen van emoties en geluk. Gelukkige kinderen en blije mensen. Meer moet dat niet zijn.

Rock Werchter ontwaakt

Vanaf dit jaar staat er niet alleen onze sanitaire stand, maar zijn we ook gestart met een broodjeszaak. 's Morgens ontbijt met spek en eieren bij een kopje sterke koffie. De hemel is zeer nabij. Langzaam kruipen de eerste festivalgangers uit hun slaapzak en komen zij afgezakt naar de Haachtsesteenweg. Stand 41 en 44 zijn reeds open en de geur van versgebakken spek prikkelt de neuzen. Ietwat verder gebruikt men de sanitaire stand om zich wat op te frissen.  Twee Roemeense jongeren zijn naar Werchter afgezakt en zorgen dat onze sanitaire stand netjes blijft.  De sfeer zit goed, een fantastisch team. Vive the Rock!

Donderdag, 5 juli 2018

Eindelijk is het zover! Onder een blauwe hemel in een verzengende hitte gaat de Rock weer van start. En onze ploeg heeft opnieuw met man en macht gewerkt om hun standjes in orde te krijgen. Een broodjeszaak en een drankstand met daartussen een heel aantal picknicktafels. Vernuftig ingericht en supergezellig! Enkele meters verder is onze WC-stand met clean toilets.

Nu nog toffe muziek en megablije festivalgangers. En Rock Werchter 2018 wordt weer een succesverhaal.

Bedankt Jacqueline en Greta

Jacqueline uit Wezemaal en Greta uit Aarschot hebben hun beste beentje voorgezet. Jacqueline maakte meer dan 40 rokjes en broekjes voor de kinderen uit ons adoptiedorp, Vrinceni. Greta nam de breinaalden onder de arm en breide een heel aantal warme mutsen, sjaals en zelfs een truitje.

We kunnen dit jaar de kinderen weer eens goed verwennen met heel wat kleding en schoenen die we hebben binnegekregen. De jongetjes uit Marcesti zullen niet meer blootvoets en in hun blote poep moeten rondlopen.

Met de tandenborstels en de tandpasta die we hebben gekregen kunnen we een projectje opzetten rond tanden poetsen.

ROCK WERCHTER: Het Roemeniëcomité van Tremelo is er ook dit jaar weer bij

Het aftellen naar Rock Werchter is begonnen. Het Roemeniëcomité van Rotselaar ontvangt jullie dit jaar op Cluster A1 op de Haachtsesteenweg, vlak voor camping A1. We baten er onze traditionele toiletstand (nummer 44) uit en onze jeugd serveert er de ganse dag voor jullie kraakverse, belegde broodjes en 's morgens wordt er zelfs een stevig ontbijt aangeboden met spek en eieren in stand nummer 41. Niet te missen! Tot op de Rock!

Italiaanse avond op vrijdag, 23 februari 2018

Lekkere spaghetti, gehaktballetjes met krieken en veel gasten die kwamen eten. Meer moet dat niet zijn om een geslaagde Italiaanse avond te organiseren. De parochiezaal van Rotselaar-Heikant barstte bijna uit haar voegen. Tegen de 300 mensen kwamen eten en voor hen die geen spaghetti lusten, waren er gehakballetjes met krieken. En dan nog een tiramissu als dessert. Voor amper 12 euro. Het werd gesmaakt.

En dit alles ten voordele van de speelpleinwerking in Vrinceni en Heltiu, want einde juli vertrekken we weer naar onze adoptiedorpen in Oost-Roemenië en bieden we de mensen ondersteuning op verschillende domeinen. Onze 7 monitoren, die we meenemen verzorgen gedurende een week een toffe speelpleinwerking voor de jongeren van 3 tot 17 jaar.

de keuken

de bar

bestekken klaarmaken

de zaal

de spaghetti staat klaar

Intel Corporation schenkt ons bureaus

Prachtige bureaus voor de school en het dispensarium in Caiuti

Vrijdag 19 januari mochten we bureaus ophalen bij Intel Corporation in Kontich. Prachtige bureaus die we kunnen meenemen naar Caituti in Oost-Roemenië en waarvan we er één zullen schenken aan het dispensarium. De twee aan elkaar verbonden bureaus die samen een eilandje vormen kunnen geplaatst worden in het computerlokaal van de basisschool in Caiuti. Bedankt aan Intel en we weten nu al dat er weer wat mensen en kinderen zullen blij gemaakt worden.

ONDERSTEUNING DOOR SPONSORING

Het Roemeniëcomité is een vrijwilligersorganisatie die jaarlijks tal van activiteiten organiseert om de projecten te kunnen financieren die zij in hun adoptiedorpen willen verwezenlijken. Er zijn uiteraard ook mensen die breien of naaien. We zamelen goederen in om kinderen te voorzien van behoorlijk schoeisel of om het meubilair van de scholen te vernieuwen of het dispensarium een kindvriendelijker uitzicht te geven.

Op het einde van vorig jaar ontvingen we een prachtig kerstgeschenk. De firma Remedus uit Aartselaar sponsorde onze organisatie met een behoorlijk bedrag. Remedus Aartselaar is een dienstverlenend bedrijf voor thuiszorg en thuishospitalisatie. Zij geloven in een geïntegreerde en gecoördineerde dienstverlening en deze aanpak blijkt vooral nuttig te zijn wanneer het behandelingstraject vrij complex is. 

Uiteraard danken wij ook Koen, een kinesist uit Aarschot, die maandelijks een bedrag stort op onze rekening en vele kleintjes maken een groot.

Dankzij de vrijwilligers en de sponsors kunnen wij de mensen, en in het bijzonder de kinderen, in Vrinceni, in Heltiu en in Marcesti een aangenamer leven bieden.