Wie zijn wij?

Het Roemeniëcomité van Rotselaar is actief sinds 1990 en telt zeventien leden. We organiseren verschillende vergaderingen per jaar en in augustus of september reizen we naar Vrinceni, een gehucht van het dorp Caïuti in de provincie Bacau in Oost-Roemenië. Vrinceni ligt in het godvergeten land achter de Trotusrivier, op amper een veertigtal kilometer van Moldavië.

Sinds 2016 werken we erg nauw samen met het Roemeniëcomité van Baal-Tremelo, dat Heltiu als adoptiedorp heeft. Net zoals Rotselaar en Tremelo liggen ook Vrinceni en Heltiu op een vijftal kilometer van elkaar.

Wat doen wij?

Het Roemeniëcomité van Rotselaar bouwde een dorpsschooltje in Vrinceni en jaarlijks delen we hulpgoederen uit aan de gezinnen om de winter door te komen. Tijdens ons bezoek organiseren we de medische hulpverlening voor de behoeftigen en ondersteunen we het weeshuis in Oituz. Voor de kinderen organiseren we een speelpleinwerking met Vlaamse en Roemeense monitoren. In 2016 ontdekten we het onherbergzame dorpje, Marcesti, waar een 70-tal gezinnen wonen in de meest erbarmelijke omstandigheden. Vanaf 2017 krijgen zij ook van ons hulp. De laatste jaren laden we opnieuw een vrachtwagen vol met allerhande goederen (kleding, meubels, waspoeder, rolstoelen, rollators...) die we dan ter plaatse aan de inwoners bezorgen. Bij de lokale handelaars bestellen we goederen, waarmee we basispakketten samenstellen voor de armste gezinnen. We openen onze speelpleinwerking met een kinderanimatie en sluiten zij af met een gezellig vreugdevuur.

Vrinceni, ons geadopteerd dorpje in Roemenië